Софийски фестивал на науката се открива днес

11-05-2017

Софийският фестивал на науката се открива днес и ще продължи до 14 май в новия си дом в София Тех Парк. По традиция форума предлага страхотна програма от над 65 събития за всяка възраст, професия и занимание.

Организаторите на седмото подобно събитие отново са Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община.

В днешната първа вечер на фестивала предлага среща с носителя на Нобелова награда за химия проф. Дан Шехтман. Той ще представи ползите от технологичното предприемачество и ще разкаже за опита си в превръщането на Израел в една от водещите стартъп нации в света. Това събитие се осъществява в партньорство с посолството на Израел в България.

Другият акцент от вечерта на 11 май ще бъде „Колко наука има в… бутилка уиски?“. Една незабравима среща и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии! Шотландската компания 'The Lost Distillery' обединява сили с историци, технолози и учени от Глазгоуския университет в изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век.

Специален акцент в програмата тази година са отношенията между религията и науката, които често се описват като война. И понякога наистина изглежда така, но каква е истинската история зад това?

Не е пропусната и темата за фалшивите новини, особено актуална днес, след като в речника на английския език вече официално фигурира думата пост-истина. В дебат по темата ще участват Самуил Петканов, създател и основен автор на пародийния сайт 'Не!Новините' и математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който изследва социалната и икономическата динамика, и управлението на сложни научни системи.

Предложена ще бъде една по-различна гледна точка по въпроса с ваксините – завръщащите се болести от миналото. Бяхме забравили дори имената им. Днес обаче, те изпълзяват от дупките, в които ги бяхме натикали със систематично упорство и ваксини. Доказаните случаи на завръщащи се заразни болести в България и по света застрашават човешки животи. Параноя или на прага на епидемия? Има ли опасност за ваксинираните? Тези въпроси реално стоят пред нас днес – отговорите ще даде доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел 'Вирусология' на Националния център по заразни и паразитни болести.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net