10 любопитни факта за Хелоуин

30-10-2022

Хелоуин e денят на 31 октомври, а нощта срещу 1 ноември се нарича нощта на Вси Светии.

Хелоуин e маскарад, който се празнува най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, но напоследък и по цял свят.

Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain), който е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии.

По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

В тази нощ келтите се събирали около огньове, запалвани от друидите жреци и устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Вси Светии е ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Като празник се чества от 853 г., когато папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии,

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята.

Според легендата този, който има най-страшен костюм той ще придобие сили които никой досега не знае.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net