12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

12-04-2016

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

Днес се навършват точно 55 години от началото на пилотираната космонавтика, поставено от съветския космонавт Юрий Гагарин, който на 12 април 1961 г излита с кораба Восток 1.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Този април се навършват 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“.

На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята. Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

По повод Деня на космонавтиката във фоайето на Българската академия на науките ще бъде открита изложбата „Високо на Земята“. Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално пътешествие в космоса и много пъти са обиколили планетата на борда на Международната космическа станция.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net