Най-популярните сосове в света

28-03-2016

В ястията, които консумираме, основно вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската „salsa“, която означава осолени. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба.

Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят.

Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти; в салата наричан дресинг, към топли и студени ястия и предястия. В днешно време, приготвянето на сос се е индустриализирано и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но най-вкусните си остават прясно приготвените. foodpanda, подбра най-известните сосове в световната кулинария.

Сос Холандез е гъст френски сос и основа на голяма част от познатите в кулинарията сосове. Името му вероятно свързвате с с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци.

Приготвя се от жълтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон.

Сос Беарнез – още един френски сос на основата на Холандез. Той се овкусява допълнително с лук и естрагон. Подходящ е за добавка към яйца и месо.

Сос Бешамел – бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

Сос Уорчестър – най-известният британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.

Соев сос -произлиза от Китай и един от най- полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.

Сос Песто - един от най- популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене грана падано и кедрови ядки.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net