Пластмасата в океаните ще е повече от рибата до 2050 г.

20-01-2016

Най-малко 8 милиона тона пластмаса влизат в океана всяка година, което се равнява на изпразването на един пълен боклукчийски камион всяка минута. Това шокиращо число беше съобщено при откриването на Международния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос.

До 2050 г. масата на пластмасовите боклуци в океаните ще е по-голяма от тази на рибите, ако рециклирането не се увеличи драстично.

Смущаващите 95% от пластмасовите опаковки, на стойност между 80 и 120 милиарда евро, всяка година се изхвърлят след еднократна употреба, сочи изследването на Фондацията на Елън Макартър. То се позовава на множество източници и предлага въвеждане на нова система за ограничаване на попадането на пластмаса в природата, по специално в океаните, както и откриването на алтернативи на суровия петрол и природния газ като основни материали в синтетичното производство.

„Ако не се вземат мерки, количеството ще се увеличава двойно на всяка минута до 2030 г. и четворно на минута до 2050 г.”, като опаковките са с най-голям дял в замърсяването, се посочва в изследването. Сметките показват, че световният океан в момента съдържа 150 милиона тона пластмаса. При поддържането на тези темпове той ще съдържа по един тон пластмаса на три тона риба до 2025 г. и повече пластмаса от риба до 2050 г., предупреждава документът.

Презентаторите в Давос обърнаха внимание на необходимостта публичният, частният сектор и гражданското общество да работят заедно и да използват възможността за нов икономически кръговрат на пластмасата. Предлага се създаване на независим международен орган, който да ръководи необходимата инициатива, така че еднократно използваната пластмаса да се превърне в ценно благо и да се използва повторно.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net