Работата от вкъщи!? Полезно е за нас и за шефа ни!

30-01-2015

Работните места в офисите все по-често остават празни, а служителите заменят корпоративната среда с домашния уют – тенденция, която се наблюдава по цял свят. Възможността да се свършат служебните задачки от вкъщи, посредством лаптоп и телефон, се харесва от повечето служители, но не така стоят нещата при мениджърите.

Оказва се, че явлението, което е добре прието в някои компании, се отразява много положително върху служителите – подобрява се здравословното състояние и продуктивността. Това сочат резултатите от две научни изследвания, цитирани от “Huffington Post”.

Проучването показва, че хората които работят в домашна атмосфера са по-удовлетворени от работата си и по-малко изтощени. Освен това имат и по-добър сън. Любопитното е, че най-ефективните в работата си служители се отличават именно, когато получат шанс да работа от домашния офис.

В изследването на учени от Станфордския Университет се включват 255 служители от голяма туристическа агенция в Китай. Половината от тях приемат да работят от дома си за девет месеца, останалите се трудят от офиса. И двете групи работели с еднакви графици и на еднакви смени.

Хората, които остават в офиса запазват резултатите си без промяна, докато при втората група продажбите се покачват средно с 13%. Фактори като постоянния шум, разсейването с колеги, кафе-паузите и болничните, които влияят върху количеството свършена работа в офис среда, отсъстват в домашната атмосфера и това е съдействало за по-добрите резултати на работещите от вкъщи, констатират учени от Харвардския университет.

Интересното е, че след края на експеримента повечето служители пожелали да се върнат на работа в офиса. „Нашият съвет е, че компаниите трябва да бъдат отворени за нуждите на служителите си и от време на време да им позволяват работят от домовете си. Така те ще изпитват по-голяма удовлетвореност и ще се съсредоточат върху индивидуалните си проекти,” смятат авторите на изследването, публикувано в “Harvard Business Review”.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net