Цитати за живота от Хорхе Букай

13-11-2014

Хорхе Букай е аржентински психотерапевт, чието име стана разпознаваемо в ролята му на писател. Осемнайсетте му романа са продадени с тираж над два милиона копия по цял свят. Букай става популярен е предимно в Латинска Америка, както в Испания и на Балканите.

Сред най-известните му книги издадени на български език са: „Нека ти разкажа”, „Приказки за размисъл”, „Писма до Клаудия”, „Да се обичаме с отворени очи”, „Трите въпроса”, „Разказвай с мен”.

Хорхе Букай не веднъж е посещавал България и срещите му с феновете винаги се увенчават, защото той говори на езика на обикновения човек. Предава екзистенциалните смисли разбираемо, поднасяйки решенията за сложни емоционални казуси.

„Ако това, което виждаш, пасва „като по мярка” на истината, която е изгодна за теб... не вярвай на очите си!”

„Всички любовни истории завършват с щастлив край: оженили се и заживели щастливо. На вниманието на наивните: двойката не е това. Двойката е нов път и предизвикателство. С нея нищо не свършва. Тъкмо обратното, всичко започва. Освен едно - илюзията за съвършен живот без проблеми.”

„Страстта е като светкавица - можеш да направиш снимка на светкавица, но не можеш целия си живот да изживееш като светкавица.”

„Да си влюбен, означава не да обичаш сходствата, а да се влюбиш в различията.”

„Добре ще е винаги, когато виждаш нещо у другия, което те дразни, да се сещаш, че то е най-малкото (най-малкото!) и в теб...”

„Добре е, когато човек може да бъде такъв какъвто е…”

„Един от често срещаните проблеми в отношенията между хората е, че когато нещо не функционира, неизменно сме склонни да търсим отговорността извън себе си.”

„Любовта е радост от самото съществуване на другия.”

„Любовта (…), се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни. Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов. А без истинска любов, може да има бракове, но няма да има двойка.”

„Свободният човек, който познава себе си, е великодушен, отзивчив, любезен и способен да се радва еднакво, когато дава и когато получава.”

„Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.”

„Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.”

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net