Започна делото срещу Алек Болдуин за непредумишлено убийство

10-07-2024

Актьорът Алек Болдуин се появи в съда в Санта Фе, щата Ню Мексико, за началото на процеса срещу него за непредумишлено убийство на снимачната площадка на уестърна 'Ръжда' (Rust) през октомври 2021 г., предадоха Асошиейтед прес и АФП. 

Актьорът дойде в съда заедно със съпругата си Хилария и едно от най-малките им деца.

Начало на делото поставя изборът на съдебни заседатели, които ще трябва да решат дали Болдуин е виновен в непредумишлено убийство на операторката на филма Халина Хъчинс.

По време на фаталната стрелба на снимачната площадка, при която загина Хъчинс, беше ранен и режисьорът Джоел Соуза.

Изслушванията трябва да продължат около десетина дни. Ако бъде признат за виновен, 66-годишният Болдуин може да получи до 18 месеца затвор.

По време на снимките в ранчо в Ню Мексико актьорът размахва пистолет, който е трябвало да бъде зареден с халосни патрони, но произвежда изстрел с истински патрон.

Алек Болдуин винаги споделял увереността си, че пистолетът е бил обезопасен, и отрича да е натискал спусъка. Адвокатите му са подали редица жалби, за да се опитат да отменят обвинението, но без успех.

Прокуратурата обвинява актьора, че се е държал хаотично на снимачната площадка, неспазвайки елементарни правила за безопасност.

Изборът на съдебни заседатели се очаква да отнеме по-голямата част от днешния ден.

Процесът ще бъде внимателно наблюдаван от Холивуд, където профсъюзът на актьорите се опасява, че той може да създаде исторически прецедент. Този рядък инцидент вече предизвика призиви за забрана на оръжията на снимачните площадки.

В понеделник Алек Болдуин се яви в съда в Санта Фе за предварително изслушване. Облечен в тъмен костюм и с раирана вратовръзка, той си водеше подробни записки в малък бележник, отбелязва АФП.

Актьорът понякога е възприеман в Холивуд като изкупителна жертва за инцидент, в който е замесена цялата продукция, и е преследван от прокуратурата заради звездния си статут.

Недоброжелателите му обаче изтъкват, че Болдуин е бил изпълнителен продуцент на този нискобюджетен филм, въпреки че е съден само като актьор, и посочват поведението му на дива на снимачната площадка, пише БТА.

Разследването така и не установи как по принцип забранените боеприпаси са се озовали на снимачната площадка. Оръжейничката на филма Хана Гутиерес-Рийд, която е поставила истински патрон в репликата на старинния пистолет, използван от актьора, през април беше осъдена на 18 месеца затвор.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net