Победителят от "Евровизия": Мисля за пола като за галактика, а аз съм звезда, която се рее

13-05-2024

В The Code Немо разкрива какво е да осъзнаеш, че си небинарен - да не се определяш нито като мъж, нито като жена, и тази изключително лична песен изстреля швейцарския изпълнител на върха на конкурса на 'Евровизия', предаде АФП. 

Немо Метлер е на 24 години. Той донесе на малката алпийска държава третата й корона.
'The Code разказва историята на пътуването, което започнах, когато осъзнах, че не съм нито мъж, нито жена', казва Немо. 'Да намеря себе си беше дълъг и често труден процес за мен. Но нищо не може да се сравни с усещането за свобода, което получих, когато осъзнах, че не съм бинарен.

'Не се идентифицирам като мъж или жена. Аз съм просто Немо', пише музикантът през ноември миналата година в 'Инстаграм'.
Немо казва, че предпочита неутралното местоимение 'те': 'Обичам да мисля за пола като за галактика, да си представям себе си като малка звезда, която се рее някъде в нея.'
Макар да живее в Берлин, Немо е роден в Бил (Биен) в Северозападна Швейцария - най-големият двуезичен град в родината му и сърцето на часовникарската индустрия, с която е известна страната.
Водещият швейцарски всекидневник 'Нойе Цюрхер Цайтунг' описа този месец музиканта като 'невероятно талантлив, екстравагантен, но в същото време обикновен'.
'Пред очите на Швейцария Немо се превърна от млада звезда в музикален ветеран', е изводът на вестника. 
Немо започва да свири на пиано, цигулка и барабани още в най-ранна възраст. На 13 години получава роля в мюзикъл. Известен в Швейцария става през 2016 г. с рап песен, която става много популярна в социалните мрежи. През 2017 г. печели приза за млад талант на Швейцарските музикални награди. Следващата година получава толкова много статуетки, че публиката започва да се шегува, че церемонията се е превърнала в 'Швейцарски награди 'Немо'.
Песента му 'Du' ('ти' на немски език) заема четвърто място в швейцарската класация.
През 2020 г. Немо започва да пее на английски език и да пише и продуцира за други изпълнители.
Ако песента The Code разказва за пътя на изпълнителя към своята идентичност, тя е и въплъщение на неговия музикален еклектизъм: 'артистичен манифест на моя личен път, отличаващо музикално произведение, което съчетава рап, дръм енд бейс и опера'.
Немо надделява над 400 конкуренти, за да представи Швейцария на конкурса на 'Евровизия'.
'Тази платформа предлага огромна възможност да се изградят мостове между различни култури и поколения', обяснява Немо, 'затова за мен като куиър е много важно да защитавам цялата LGBTQIA+ общност'.

 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net