Почина Тина Търнър

24-05-2023

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83-годишна възраст, съобщи 'Скай нюз', позовавайки се на нейния говорител.

В съобщението се посочва, че 'кралицата на рокендрола' Тина Търнър е починала мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи една музикална легенда и модел за подражание., посочва се още в изявлението.
Родена е като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата ѝ продължава повече от половин век и тя получава широко признание и множество награди. Родена и израснала e в американския Юг, тя има и швейцарско гражданство. 
 
Тина Търнър започва кариерата си като музикант в средата на 50-те години, когато е посочена за певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю. Успехът идва с поредица от големи хитове, отнесени към дуото, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits.

Тина Търнър беше една от най-обичаните рок певици, известна с присъствието си на сцената и с поредица от хитове, сред които 'The Best', 'Proud Mary', 'Private Dancer' и 'What's Love Got to Do With It.'

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди Грами и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net