Инстаграм и Туитър ограничиха профилите на рапъра Кание Уест след антисемитски публикации

10-10-2022

Социалните мрежи Инстаграм и Туитър ограничиха акаунтите на американския рапър Кание Уест, известен още като Йе, след като той публикува коментари, осъдени като антисемитски, съобщават световните новинарски агенции, цитирани от БТА.

В неделя говорителка на Туитър каза, че акаунтът на рапъра е бил блокиран заради нарушаване на правилата на социалната мрежа.

Говорителка на 'Мета', компанията-майка на Инстаграм, заяви, че социалната мрежа е изтрила съдържание - без да уточнява какво, от профила на Йе заради нарушаване на правилата ѝ.

Инстаграм също така ограничи акаунта му, което може да включва забрана за публикуване, коментиране или изпращане на лични съобщения.

Кание Уест, който е от афроамерикански произход, разбуни духовете в социалните медии, след като по време на завършилата наскоро Седмица на модата в Париж носеше тениска с надпис 'Животът на белите има значение'.

Това е обратният на известния лозунг 'Животът на чернокожите има значение', емблематичен за антирасистките протести в САЩ през 2020 г., и закачка с едноименното движение.

Четиридесет и пет годишният Йе публикува в петък в Инстаграм скрийншотове от разговори с рапъра Диди, който критикува тениската и нейното послание, обвинявайки го, че е контролиран от евреите. 

'Ще те използвам като пример, за да покажа на евреите, които ти казаха да ми се обадиш, че никой не може да ме заплашва или да ми влияе', пише Кание Уест.

Публикацията е изтрита, но копия от нея все още могат да се видят в интернет.

Йе в събота заяви в Туитър - в първия си пост от две години, че ще нападне евреите. Във вече изтритата публикация, която нарушава правилата на социалната мрежа, рапърът казва: 'Вие, момчета, си играете с мен и се опитвате да отстраните всеки, който се противопоставя на вашия дневен ред'. 

Американският еврейски комитет (АЕК) обвини Йе в насърчаване на 'омраза към евреите'.

'Кание Уест трябва да намери начин да изразява гледната си точка, без да прибягва до антисемитизъм', се посочва в изявление, направено от организацията и цитирано от Франс прес.

Йе, който страда от биполярно разстройство, често предизвиква противоречия. Той вече получи забрана да публикува в Инстаграм за 24 часа през март, на фона на тежкия си развод с риалити звездата Ким Кардашиян.

Рапърът също така е 'на ръба на разрив' с марката 'Адидас', която иска да 'преосмисли' сътрудничеството си с изпълнителя.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net