Марк Зукърбърг е най-скъпо охраняваният в ИТ бизнеса

28-07-2021

Програмите за корпоративна сигурност се прилагат за справяне с множество заплахи – от отвличане до кибератаки, но 2020 година донесе нов вид опасност: пандемията. Шефовете на най-големите технологични компании са похарчили общо 46 милиона долара за сигурността си през миналата година.

Задължението да се работи от дома може да е помогнало за намаляване на пътните разходи, но анализ на изданието Protocol относно разходите за сигурността в технологичната индустрия показва, че компании като Facebook, Google и Apple в крайна сметка са платили доста повече за личната сигурност на шефовете си през 2020 г. поради пандемията, отколкото през предходни години.

Facebook оповести, че е похарчила повече за защита на своите ръководители в резултат на новите протоколи за сигурност при Covid-19 и за повишена сигурност по време на изборите. Бюджетът за сигурност на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг се е увеличил от 20,4 милиона долара през 2019 г. на 23,4 милиона долара през 2020 г.

Това е най-голямата сума, похарчена за лична сигурност сред водещите технологични ръководители, според анализ на данни, подадени към щатската Федерална комисия по търговията. Изпълнителният директор на социалната мрежа получава фиксирано годишно възнаграждение от 10 милиона щатски долара за лична сигурност, а компанията е похарчила допълнителни 13,4 милиона долара за неговата безопасност през 2020 г.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг също е сред скъпо охраняваните босове: над 7,6 милиона щатски долара за охрана за годината. Uber е платила над 120 000 долара за подобрения в „домашния офис” на изпълнителния директор Дара Хосровшахи. Фирмата назначи специалист по сигурността специално за дома му.

Президентът на Lyft Джон Цимер също се изкачи в класациите и се превърна в един от най-скъпите технологични мениджъри. Сега сигурността му струва на компанията над 2 милиона долара годишно. Годишният бюджет за охраната на изпълнителния директор Логан Грийн е близо 600 000 долара.

Докато славата на Zoom нарастваше, фирмата също стана обект на нездрави интереси и се принуди да изплати над 600 000 долара за личната сигурност за своя главен изпълнителен директор Ерик Юан. Анди Джеси от Amazon, който поема поста главен изпълнителен директор от Джеф Безос, също за първи път коства значителни разходи за сигурност: 30 831 долара за 2020 г.

Не всяка компания е увеличила разходите за лична безопасност. Amazon продължава да плаща фиксирани 1,6 милиона долара годишно за сигурността на основателя си Джеф Безос, а той покрива останалото сам. Microsoft пък не прави никакви разходи за сигурност на топ-шефовете си – нейните ръководители си плащат сами за охраната.

Данните са от официални доклади към щатската Федерална комисия по търговията, която по закон изисква от фирмите да оповестяват „разходите в лична полза на назначените от тях изпълнителни служители”, включително охрана, бонуси, услуги за здравеопазване и др.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net