Мат Деймън празнува 50-годишен юбилей

08-10-2020

Можете ли да повярвате, че чаровното момче на Холивуд Мат Деймън днес става на 50 години? Без съмнение го познавате от ролите му в 'Добрият Уил Хънтинг', 'Талантливият Мистър Рипли', 'От другата страна' и поредицата за Джейсън Борн, разбира се.

Освен актьор, Матю Пейдж Деймън е и сценарист, и режисьор. Носител е на 'Златен глобус' и 'Оскар' за най-добър оригинален сценарий за филма 'Добрият Уил Хънтинг'. Наградата си поделя с най-добрия си приятел от детството – Бен Афлек.

Дълго време негова приятелка е Уинона Райдър, но двамата се разделят през 2000 г. През 2005 г. сключва брак с Лусиана Баросо, от която има три дъщери – Изабела, Джия и Стела.

Момчето с широка усмивка и сини очи открадна сърцата на милиони киномани по цял свят. За хиляди момчета силният и смел актьор се превърна в кумир.

Дебютът на Мат Деймън в голямото кино е през 1988 г. с 'Mystic Pizza' с Джулия Робъртс в малка роля, последвана от участие в 'School Ties' (1992) с Брендан Фрейзър, Крис О'Донъл, Бен Афлек и др. През 1993 г. излиза 'Geronimo: An American Legend' с Джийн Хекман, Робърт Дювал и др., а през 1995 г. премиера има 'Glory Daze' с Бен Афлек. На следващата година Деймън се снима в 'Courage Under Fire' с Дензъл Уошингтън, Мег Райън и др. През 1997 г. е премиерата на 'Chasing Amy', а същата годината излиза и 'The Rainmaker' на Франсис Форд Копола с Дани ДеВито, Клеър Дейнс, Мики Рурк и др.

Брад Пит ще става баща за седми път?

Отново през 1997 г. по кината тръгва 'Добрият Уил Хънтинг', чийто сценарий е написан от Деймън и Бен Афлек, а в главната роля е Робин Уилямс. За оригиналния сценарий Деймън и Афлек получават 'Оскар'.

След успеха на филма логично кариерата на Деймън е във възход и той е поканен за филми като 'Спасяването на редник Райън' (1997) на Стивън Спилбърг, с Том Ханкс, Том Сайзмор, Вин Дизел и др., 'Комарджии' (1998) с Едуард Нортън, Фамке Янсен, Джон Малкович и др. Последните филми за 90-те години с участието на Мат Деймън са 'Догма' и 'Талантливият Мистър Рипли' на Антъни Мингела с Гуинет Полтроу, Джуд Лоу, Кейт Бланшет и др.

Бон Джоуви разкри тайните на дългия и щастлив брак

В началото на новото хилядолетие Мат Деймън е част от 'Легенда за Багър Ванс' на Робърт Редфорд с Уил Смит, Чарлийз Терон и др. и 'Да откриеш Фостър' на Гюс ван Сант, с Шон Конъри. През 2000 г. също така се снима във филма на Били Боб Торнтън 'Тези прекрасни коне' с Пенелопе Крус. През 2001 г. излиза 'Бандата на Оушън' на Стивън Содърбърг, с Джордж Клуни, Брад Пит, Анди Гарсия, Джулия Робъртс и др. Година по-късно Гюс ван Сант показва филма си 'Gerry', в който има само двама актьора - Мат Деймън и Кейси Афлек (братът на Бен Афлек). Отново през 2002 г. излиза и първият филм от успешната серия за Борн - 'Самоличността на Борн'. През 2003 г. е премиерата на 'Лепнат за теб' на Питър и Боби Фарели с Ева Мендес.

'Превъзходството на Борн', режисиран от Пол Грийнграс, излиза през 2004 г., а същата година премиера има и 'Бандата на Оушън 2'. И двата филма се водят втори за две отделни поредици, в които обаче Деймън има водещи роли. През 2005 г. Деймън се снима с Хийт Леджър и Моника Белучи в 'Братя Грим' и в 'Сириана' с Джордж Клуни. На следващата година излизат два филма - 'От другата страна' на Мартин Скорсезе, с Леонардо ди Каприо, Джак Никълсън, Мартин Шийн, Алек Болдуин и др. и 'Добрият пастир' на Робърт де Ниро с Анджелина Джоли, Алек Болдуин и др. Третата част за Борн излиза през 2007 г. и е озаглавена 'Ултиматумът на Борн'. Следват 'Информаторът' (2009) на Стивън Содърбърг, 'Непобедим' на Клинт Истууд с Морган Фрийман и 'Зелена зона' (2010) на Пол Грийнграс. През 2010 г. премиери имат още 'Светлина в тунела', режисиран от Клинт Истууд и 'Непреклонните' на Джоел и Итън Коен, с Джеф Бриджис, Хейли Стейнфийлд, Джош Броулин и др. Засега последните завършени проекти на Мат Деймън са 'Агенти на съдбата' (2011) с Емили Блънт, 'Заразяване' (2011), 'Маргарет' (2011), 'Весели крачета 2' (анимация) (2011) и 'Купихме си зоопарк' (2011).

През 2012 г. излиза 'Елизиум', правят впечатление ролите му в 'Интерстелар' от 2014 и 'Марсианецът' от 2015 г.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net