София Лорен става на 89!

20-09-2023

Не е за вярване, но легендарната София Лорен днес навършва 89 години!

София Лорен (София Вилани Шиколоне) е родена в Рим, но както сама казва – по чиста случайност. По дух и темперамент си остава истинска неаполитанка, тъй като е израсла в близкото до Неапол градче Поцуоли, отгледана само от майка си. Баща ѝ Рикардо Шиколоне я признава за своя дъщеря, но отказва да се ожени за майка ѝ Ромилда Вилани и я напуска по време на бременността.

„В детството си (през Втората световна война) гладувах. Нямаше работа, нямаше пари. Не забравих това време, тази рана не зарасна. Който някога е бил беден, никога не забравя това”, казва Лорен в автобиографичния си телевизионен филм „Моят дом е пълен с огледала”, в който играе майка си Ромилда.

В цялата си кариера София Лорен изиграва над 80 екранни роли. За близо 60 години в киното се снима във филми, заснети в различни страни от различни режисьори, като доказва умението си да се вписва във всякакъв екип и да създава безспорно ярки и запомнящи се образи. Героините ѝ впечатляват с удивителната си достоверност и жизненост.

Притежава множество международни филмови награди. Носителка е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). Наградена е с пет награди Златен глобус и два Оскара – съответно за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г.
През 1999 г. Американският филмов институт включва Лорен под Номер-21 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Голямата й любов е италианският продуцент Карло Понти, който я открива за света на киното след участие на конкурс за красота. Тогава тя е на 15, а той с 22 години по-голям. Лорен е на 19, когато започват връзка. Заедно са повече от половин век до смъртта му през 2007 г., женят се два пъти (първият им брак не бил официално признат, защото по това време в Италия са забранени разводите и Понти не можел да се разведе с предишната си съпруга).

Имат двама сина - Карло и Едуардо, единият е талантлив диригент, а другият режисьор.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net