Боб Дилън ще получи Нобеловата си награда

30-03-2017

Музикантът Боб Дилън, който е лауреат на Нобелова награда за литература ще получи официално своето отличие в края на тази седмица, съобщиха от Шведската академия.

Събитието по връчването на приза ще е малко и частно и на него няма да има поканени медии – единствено Дилън и членове на Академията. Това се е наложило в съответствие с исканията на музиканта.

Дилън може да не получи премията от 8 млн. крони (870 000 долара), ако не изнесе традиционната Нобелова лекция в Стокхолм до 10 май.

Самият Дилън не присъства и на церемонията по връчването на отличието на 10 декември. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит. Все още не се знае дали музикантът ще прочете традиционната лекция, както се очаква от всеки лауреат по устав. Ако това не се случи, той може да не получи паричната премия, която му се полага заедно с отличието.

Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата „за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net