Кралица Елизабет празнува сапфирен юбилей

06-02-2017


Британската кралица Елизабет Втора поставя днес нов рекорд като първия британски монарх, достигнал до сапфирен юбилей, или 65 години на трона. С това тя затвърждава позицията си на най-дълго управлявал жив суверен в света.

Кралицата, която миналата година отбеляза 90-я си юбилей, се качва на престола през 1952 г. на възраст от 25 години след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Също както предишните годишнини на своето управление, и тази най-вероятно ще бъде отбелязана от Елизабет в нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия.

Независимо от страненето й от публични мероприятия, Великобритания ще отбележи юбилея. В понеделник от Лондонската кула, както и на други места в кралството, ще бъдат изстреляни топовни салюти в чест на монарха.

По повод на сапфирената годишнина бяха публикувани отново снимки на кралицата от 2014 г., на които носи сапфирени бижута, подарени й от нейния баща за сватбата й през 1947 г. На една от снимките тя е със сапфирено колие, направено през 1850 г. То представлява 16 обли сапфира, обградени от диаманти. Така изглежда дизайна на една от монетите по случай сапфирения юбилей.

Освен с топовните салюти, рекордната годишнина е отбелязана и със специална колекция монети – от сребърна 5-паундова монета до еднокилограмова златна монета с купюр от 1000 паунда, която ще се продава за сумата от 50 000 паунда. Кралските пощи също отбелязват юбилея със специална марка на стойност 5 паунда в сапфиреносин цвят.

През септември 2015 г. Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият британски монарх. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория. През октомври пък стана най-дълго управлявалият жив монарх, след като почина тайландският крал Пхумипхон Адунядет. Британската кралица е отпразнувала досега три големи юбилея. Сребърният беше през 1977 г. на 25-та годишнина от управлението й и беше отбелязан с тържества и световна обиколка. Златният през 2002 г. по случай 50-та годишнина беше отбелязан с голям концерт в Бъкингамския дворец. През 2012 г. се навършиха 60 години от управлението й, или диамантен юбилей.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net