Led Zeppelin се явиха пред съда в обвинение за плагиатство

15-06-2016

Британската рок група Led Zeppelin влезе в съда по обвинение за плагиатство на песента си „Stairway to Heaven“.

Днес започнаха изслушванията в Окръжния федерален съд в Лос Анджелис, щата Калифорния. В исковата молба се твърди, че при написването на песента през 1971 година, музикантите са използвали фрагменти от мелодия на инструменталната композиция „Taurus“.

„Taurus“ е записана през 1967 година от американската група Spirit. Автор на песента е американският певец и китарист Ранди Улфи, известен в САЩ под псевдонима Ранди Калифорния. През 1997 година Ранди се удави в океана.

Днес пред съда се яви сестрата на Ранди – Джанет Улфи. Тя разказа, че брат й посветил „Taurus“ на съпругата си Робин и бил много ядосан от вероятното плагиатство. „Това го разстройваше в продължение на години”, свидетелства Джанет.

Адвокатът на Робърт Плант и Джими Пейдж от „Лед Цепелин” заяви във встъпителната си реч, че „музикалните елементи не са ничия собственост”. Според адвокат Питър Андерсън рок групата не е нарушила никакви закони. Той обеща да представи доказателства, че спорната мелодия е съществувала и преди появата на песента „Taurus“.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net