Амал Клуни влиза в битката за защита на Сейф ал Ислам

03-08-2015

Жената на Джордж Клуни – адвокатката по човещки права Амал се включва в борбата по защитата на сина на либийския лидер Муамар Кадафи. Сейф ал Ислам беше осъден на смърт от либийски съд, а ООН призова решението да бъде отменено.

Говорителят на адвокатската кантора Бен Емерсън обясни, че г-жа Клуни е един от тримата адвокати, които се заемат със случая на бившия шеф на разузнаването на Либия Абдула ал Сенуси. Колегата й Джон Джоунс пък ще работи по делото на Сейф ал Ислам.

Според Емерсън, двата случая са тясно свързани поради факта, че и при двете дела либийският съд не е успял да осигури справедлив процес. Той се оплака и че на адвокатите не им е разрешено да се срещнат със Сенуси.

Защитата настоява делото да се гледа в Международния съд в Хага, където няма смъртно наказание. Колегията обяви, че делото в Либия е било пародия на правосъдие и прозоваха ООН да отмени изпълнението на присъдите.

В списъка с известни клиенти на г-жа Клуни вече присъстват основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж и бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Сега Клуни твърди, че Абдула ал Сенуси трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството пред трибунала в Хага, който не може да постанови смъртно наказание, обясни неин говорител.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net