Отиде си Ричард Гласер - режисьорът, който направи шедьовър, докато се бореше с АЛС

12-03-2015

Ричард Гласер - режисьор на филма „Все още Алис”, с който актрисата Джулиан Мур спечели Оскар, почина на 63 години след като дълги години живя с диагноза амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Гласер е снимал филма, разказващ за професор, който се учи да живее с Алцхаймер, докато е бил в тежка фаза на прогресивното неврологично състояние, познато и като болест на Лу Геринг. По време на процеса на заснемане режисьорът дори използва таблет, за да може да комуникира със сътрудниците си.

През 2011 година режисьорът е диагностициран с АЛС, но продължава да работи с подкрепата на съпругата си Уош Уестморленд (която също е режисьор). Тя се превръща в негов най-верен сътрудник и развиват безпогрешна система на общуване.

Ричард Глацер е роден през 1952 г. в Ню Йорк. Той работи като сценарист и режисьор по няколко филма, покрай което се запознава и със съпругата си. С Уош Уестморленд сключват брак през 2013 г., когато болестта вече е била лице. Двамата работят заедно и филма „Все още Алис” е може би най-успешният им проект.

Болестта на Лу Геринг е тежко неврологично заболяване, характеризиращо се с атрофия на мускулите, мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. За разлика от болестта на Алцхаймер, тази болест невинаги уврежда разума на болния. Животът с тежката болест е в центъра на друг филм – „Теорията на всичко”, посветен на прочутия физик Стивън Хокинг, който от години също страда от АЛС.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net