Критики срещу ислямските тенденции в модата

01-04-2016

Бившият моден предприемач Пиер Берже остро разкритикува тенденциите сред водещи дизайнери да включват традиционни ислямски елементи в женските си колекции. Според него така модната индустрия участва в „поробването на жени”.

Някогашният партньор на покойната легенда Ив Сен Лоран има предвид дизайнери като италианците Долче и Габана, които по-рано тази година се прицелиха в мюсюлманския пазар със специалната серия „Абая”, включваща едноименните рокли до глезените и шалове за глава хиджаб. Примерът им беше последван и от други марки като шведската „H&M” и британската „Маркс енд Спенсър”. Последните представиха „буркини” – покриващ цялото тяло бански костюм.

„Скандализиран съм. Създателите не трябва да имат общо с ислямската мода. Дизайнерите са там, за да направят жените по-красиви, да им дадат свобода, а не да съдействат на тази диктатура, която налага отвратителното криене на жените и ги кара да живеят скрит живот… Откажете парите и имайте някакви принципи”, заяви Берже, който ръководеше модната къща на Ив Сен Лоран близо 4 десетилетия.

Долче и Габанане са пионери в практиката, като миналата година марки като „Зара”, „Томи Хилфигер” и „Манго” пуснаха различни колекции за свещения месец Рамадан, следвайки успеха на специална линия на Дона Карън година по-рано.

„Трябва да научим мюсюлманките да се бунтуват, да махнат дрехите и да живеят като повечето жени в останалите части на света”, допълни Берже. „Не съм ислямофоб. Жените имат право да носят шалове, но не виждам защо се приближаваме към тази религия и тези и други практики, които са несъвместими със западните ни свободи”, заяви още Берже.

Той прекарва голяма част от времето си в Мароко, където по-голямата част от населението е мюсюлманско.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net