Честито Рождество Христово!

25-12-2014

Посрещаме един от най-тачените църковни и семейни празници в християнския свят Рождество Христово.

На Коледа християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

В символ на Коледа по целия свят се е превърнала сияещата елха, отрупана с играчки, гирлянди, свещи, символизиращи Христовата същност - светлината, знанието, чистотата, истината.

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Облечените празнично коледари, пеят песни и наричат домовете за здраве, плодородие и благоденствие. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, а домакините ги даряват с коледарски кравай.

Трапезата на Рождество е богата. С края на постите, задължително се поднася баница солени и сладки плънки, а основните ястия през този и следващите дни са приготвени от свинско месо. На масата присъстват още погача, плодове, свинско със зеле, печена кокошка.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net