Интересен трик за засичане на времето за миене на ръце

02-10-2017

Хората трябва да мият ръцете си минимум 20 секунди, за да е сигурно, че са отстранили от тях всички опасни вируси и бактерии.

Специалисти от Кралското фармацевтично дружество отбелязват, че препоръчителните минимум 20 секунди за качествено измиване на ръцете се равняват на изпяването на популярното парче 'Happy Birthday' два пъти.

„Хората често не мият ръцете си достатъчно дълго, за да отстранят от тях болестотворните бактерии. Дори човек да остава незасегнат от бацилите, на които е носител, ако не се мие качествено, той може да ги предаде на околните и да им докара проблеми. Особено уязвими са децата и възрастните хора, при които може да се наложи предписване на антибиотици“, отбелязват специалистите.

Допитване, направено от Кралското фармацевтично дружество сред 2000 души, показва, че 84 процента не мият ръцете си достатъчно дълго. Петдесет процента от участниците в анкетата признават, че пропускат да се изплакнат, дори след като са пипали животни. Близо една трета от анкетираните споделят, че приготвят храна, без да измиват ръцете си, допълват от БТА. Една пета не крият, че не винаги мият ръцете си, след като са ходили до тоалетна.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net