Започва филмовият фестивал в Кан

16-05-2023

Тази вечер в Кан се открива 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в Европа. Тази година за „Златната палма“ ще се конкурират 21 филма.

Церемониите по откриването и закриването на форума ще води Киара Мастрояни – дъщеря на големите актьори Марчело Мастрояни и Катрин Деньов.

Журито се ръководи от миналогодишния носител на 'Златна палма' Рубен Остлунд и включва холивудските звезди Бри Ларсън и Пол Дано.

На най-голямото събитие за киноиндустрията в света ще бъдат показани няколко премиери с големи имена, сред които 'Индиана Джоунс и дискът на съдбата', 'Убийци на цветната луна' на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро и новият филм на Pixar 'Elemental'.

Няколко лауреати на „Палмата“ се завръщат в състезанието, включително двукратният победител от Великобритания Кен Лоуч, японецът Хирокадзу Коре-еда и германецът Вим Вендерс.

Откриващият филм със сигурност ще предизвика вълнение: историческа драма „Jeanne du Barry“ е обявен за филма на завръщането на Джони Деп. Неговият режисьор и главна актриса е френската звезда Майуен - отявлен критик на движението MeToo, която миналия месец беше обвинена в нападение над журналист в парижки ресторант. 

76-ото издание на фестивала ще продължи до 27 май, в града на френската Ривиера се очакват около 35 000 души.

Около хиляда полицаи и охранители са на място за фестивала, който се провежда при засилени мерки за сигурност след вълната от терористични атаки във Франция през 2010 г.

Тази година организаторите са изправени пред допълнителни притеснения, че неотдавнашните протести срещу пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон ще засегнат фестивала.

Всички протести около Кроазет по време на събитието са забранени, казаха местните власти пред АФП, като добавиха, че в предишни години практиката е била същата.

Профсъюзът CGT обаче се закани, че ще отбележи присъствието си - миналия месец заплаши, че ще прекъсне електрозахранването по време на фестивала, и обяви 'фиксиран' протест пред известния хотел 'Карлтън' в петък.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2023 Tvoia.Net