Това са големите победители в нощта на Оскарите

28-03-2022

Приключи 94-тото раздаване на наградите „Оскар“. Церемонията, водена от актрисите Еми Шумър, Реджина Хол и Уонда Скайс, мина без особено големи изненади, като се изключи един паметен момент.

'CODA: Дете на глухи родители' спечели 'Оскар' за най-добър филм, а фантастичният епос “Дюн“ бе удостоен с най-много статуетки – шест.

 Джейн Кемпиън спечели награда 'Оскар' за режисура за 'Силата на кучето'. Новозеландката получи приза в конкуренция с Пол Томас Андерсън за 'Лакрицова пица', Кенет Брана за 'Белфаст', Стивън Спилбърг за 'Уестсайдска история' и Рюсуке Хамагучи за 'Карай колата ми'. 
 
 Тя е едва третата жена, получила златната статуетка в над 90-годишната история на церемонията.
 
Уил Смит спечели 'Оскар' за най-добър актьор за 'Методът Уилямс'. Той се превъплъти бащата на тенис звездите Винъс и Серина Уилямс.
 
Смит внесе смут в залата, след като удари колегата си Крис Рок.
 
Комикът представяше награда и се пошегува неуместно с прическата на съпругата на Смит Джейда Пинкет. По време на емоционалната си реч Смит се извини като заяви, че “любовта те кара да правиш луди неща“.
 
Джейда Пинкет Смит от години се бори с косопада и миналата година реши окончателно да обръсне главата си.
 
 Джесика Частейн спечели 'Оскар' за най-добра актриса за ролята си в 'Очите на Тами Фей'. 
 
За наградата бяха номинирани също Оливия Колман за 'Непознатата дъщеря', Пенелопе Крус за 'Паралелни майки', Никол Кидман за 'Да бъдеш Рикардо' и Кристен Стюарт за 'Спенсър'.
 
С най-много награди “Оскар“ се отличи фантастичният филм на Дени Вилньов “Дюн“, включително за операторско майсторство и за оригинална музика. Саундтракът на филма е дело на Ханс Цимер.
 
Трой Коцур спечели 'Оскар' за най-добър актьор в поддържаща роля. Коцур стана първият нечуващ актьор, удостоен с 'Оскар', след като спечели наградата на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за поддържаща мъжка роля, предаде Ройтерс.
 
Ариана ДеБоуз спечели 'Оскар' за най-добра актриса в поддържаща роля за 'Уестсайдска история'.
 
Сър Кенет Брана взе първия “Оскар“ в кариерата си за най-добър оригинален сценарий за автобиографичния му “Белфаст“.

94-та церемония за връчване на наградите 'Оскар' премина под знака на войната в Украйна. Присъстващите бяха помолени да запазят минута мълчание, а по екраните в 'Долби тиътър' се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - 'храна', 'медицински грижи', 'одеяла'.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net