Ню Йорк е домакин на най-новата творба на британския скулптор Антъни Гормли

13-02-2020

Британският скулптор Антъни Гормли представи своята разпръсната алуминиева инсталация „Свободно пространство в Ню Йорк“, разположена в парка под Бруклинския мост. Произведението е част от „Свързване BTS“, глобален арт проект, спонсориран от южнокорейската поп група BTS и простиращ се в пет града – Лондон, Берлин, Буенос Айрес, Сеул и Ню Йорк. Композицията представлява огънати във всички посоки обръчи, които впримчват мисълта като в лабиринт. Авторът насърчава хората да изследват творбата му, а не само да я гледат, за разлика от повечето статични скулптури.
 
Антъни Гормли – скулптор:
„Това е покана. Влизаш в нещо между гнездо и капан, което реагира на условията – човешки и атмосферни. Денят е дъждовен и мрачен. Но в същото време тези криви от метал улавят всяка налична светлина. И има смисъл… Чудиш се от какво е направена инсталацията. От свобода и сдържаност. От линеен материал, който започва да се превръща във вълна. Аз го смятам за енергийно поле, но то може да бъде завършено, когато хората влязат в него.“
 
Антъни Гормли, роден през 1950 г, печели награда „Търнър“ през 1994-та, е популярен най-вече със своята скулптура „Ангел на Севера“, разположена край Нюкасъл в северна Англия. „Свободно пространство в Ню Йорк“ ще остане в Бруклин до 27 март.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net