На Еньовден дори росата носи здраве

24-06-2022

На днешния ден Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител.

Честит празник!

Според народните разбирания всяка година на същата дата настъпва Еньовден – денят, в който жените берат билки, надарени с магични лечебни сили.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Най-голяма лечебна сила имат тревите и билките по изгрев слънце на Еньовден. Затова те се берат рано сутрин. Жените - баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Те трябва да са „77 и половина“ - за всички болести и за ,,болестта без име”.

Според народните вярвания сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Калоян, Ивет, Иван, Ивана, Иванка, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Деян, Деяна, Диана и имена на билки.

 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net