Велики понеделник е, започва Страстната седмица

13-04-2020

От днес започва Страстната седмица. На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Иисус Христос в Йерусалим до смъртта му са наречени Страстна седмица.

Всеки от дните от понеделник до събота е наречен велик. Седмицата е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Седмицата завършва с Великден.

Велики понеделник
Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не битпазар.

В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото над безплодната смоковница – символ на човешката дума, която не позволява молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.
 

Велики вторник
Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления; разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

Велика сряда
Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде.
Тогава Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника.

Велики четвъртък
Произнесена е смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Той е разпънат.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.

Според традицията в четвъртък се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Разпети петък

Денят на великите страдания на Иисус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат.

Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Велика събота
Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро; гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден; тогава църквата отслужва Опело Христово).

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Исуса Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота.

Великден
Приключват страданията на Христос (Страстите Христови).

Според Църквата Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Първи виждат празната гробница на Исус Христос жените мироносици. Според евангелските разкази ангел им благовести:

„Зная, че търсите разпнатия Исуса няма Го тук: Той възкръсна!“

Мария Магдалина с ужас съобщава на апостолите Петър и Иоан, че гробът на Христос е празен.

В недоумение се връщат в Йерусалим. Тя обаче остава при гроба и вижда два ангела в бяло одеяние, а след това и Самия Господ Иисус.

Светлото Възкресение
В последния (неделен) ден от Страстната седмица, наречен Великден, е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е „започнал“ от залез слънце на съботния ден.

След полунощницата в църквата свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкресъл.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net