Традициите на Бъдни вечер

23-12-2023

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището и семейството. 

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата и годината.

В различните краища на България вечерта преди Коледа се нарича още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

По традиция, преди започне празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален дънер от круша, дъб или бук в огнището. Бъдникът се орисва с думите:

„Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!”. Дървото се поддържа да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив.

На Бъдна вечер на трапезата трябва да има нечетен брой ястия. Гозбите са постни, като задължително присъстват сарми, пълнени чушки, ошав, мед, пита.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата с тамян, за да се прогонят злите сили. Прекадяват се и всички помещения в къщата.

Как да приготвим содена питка за Бъдни вечер?

Обредната пита се разчупва от най-възрастния член на семейството с думите: „Ела, Боже, да вечеряме”. Първото парче се слага под иконата на света Богородица, а второто остава за дома.

От тестото за погачата се приготвят и колачета, с които в коледния ден се даряват коледарите.

Постни сарми с булгур и сини сливи

Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Трапезата не се вдига цялата нощ.

Според вярванията, когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net