Честит Петровден!

29-06-2020

Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Празник, който още от първите векове обединява християните в братство, единство и любов, по примера на върховните апостоли.

Именници днес са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Апостол Петър получил името си от Исус, който го нарекъл „Кифа” (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи „камък”. Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Затова в този ден се споменават и учениците христови.

Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В последствие Петър се отрекъл от Спасителя, така както самият той бил предсказал. След Възкресение, когато Христос се явил първо пред Петър, той се разкаял за постъпката си, но Божия син му простил и възстановил неговото апостолство. Той продължил да разпространява Християнството.

Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците.

Апостол Петър стигнал до Рим, където бил осъден на смърт от император Нерон. На 29 юни той бил предаден, за да бъде разпънат на кръст.В Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

Според народните вярвания, празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. Прието е, на този ден да се приготвя петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net