При децата проблемите със съня често водят до психози след пубертета

09-07-2024

Децата, които хронично страдат от недостиг на сън като малки, са изложени на по-висок риск от развитие на психози в първите години след пубертета, установи изследване, цитирано от електронното издание 'Медикъл Експрес'.

>> Куче в дома помага за емоционалното развитие на децата

Изследователи от университета на Бирмингам са анализирали информация за продължителността на нощния сън сред 12 394 деца на възраст от шест месеца до седем години и сред 3889 души на 24-годишна възраст. Учените са установили, че децата, които редовно спят по-малко нощем, са изложени на повече от два пъти по-висок риск да развият психотично разстройство след края на пубертета и близо четири пъти по-висок риск от психотичен епизод, пише БТА.

>> Проучване: Децата, наказвани строго, са по-склонни да развият психични проблеми

'Напълно нормално е децата да страдат от проблеми със съня в различни периоди от детството, но е важно да знаем кога трябва да се потърси помощ. Понякога сънят може да се превърне в постоянен и хроничен проблем и тук виждаме връзката с психиатричните заболявания в млада възраст', каза ръководителката на изследването д-р Изабел Моралес-Муньос.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net