Защо е полезен зехтинът?

19-07-2022

Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите предимства от древни времена е наричан течно злато и течно слънце.

Кои са най-значимите характеристики на зехтина по отношение на здравето? Възможно ли е да има ситуации, в които използването на зехтин е неблагоприятно? Диетологът Никола Шубрук прави анализ за BBC Good Food.

Зехтинът се получава чрез пресоване на цели маслини. Вкусът на маслините може да варира в зависимост от страната, в която се отглеждат: Някои от тях са меки, а други имат горчив вкус.

Техниките на преработка водят до разделянето на зехтина на две групи: рафиниран и нерафиниран. Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър вкус. Рафинираните масла са обработени и обикновено са по-светли на цвят и с по-мек вкус.

Екстра върджин маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло, получено при първото пресоване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, полезните растителни съединения, наречени полифеноли, се запазват. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.

Повечето маслинови масла, които не са екстра върджин или се продават като леки, са смес от студено пресовани и рафинирани масла.

Хранителни стойности на маслиновото масло

Хранителните стойности на една супена лъжица (11 милилитра) зехтин са следните:

99 килокалории (kcals) / 407 килоджаула (kJ)
11 грама масло
6 грама наситени мазнини
0 грама мононенаситени мазнини
9 грама полиненаситени мазнини
56 милиграма витамин Е
5-те най-важни ползи на зехтина за здравето

1. Полезен е за сърцето

Зехтинът е една от най-важните храни в средиземноморската диета. По-специално, има много проучвания, които показват, че зехтинът екстра върджин е полезен за здравето на сърцето. Това е така, защото понижава кръвното налягане и регулира нивата на холестерола.
Научните изследвания показват, че зехтинът е единственият източник на 'мононенаситени мазнини', който намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания.

2. Намалява възпаленията

Възпалението е една от причините за много хронични здравословни проблеми. Сред тях са болестта на Алцхаймер и диабет тип 2. Изследванията на антиоксиданти като олеиновата киселина в зехтина и ролята им срещу възпаленията показват, че те намаляват нивото на С-реактивния протеин, който показва възпалението и степента на възпаление.

Екстра върджин зехтинът е богат на полифеноли. Едно от тези растителни съединения в зехтина е олеоканталът. Счита се, че олеоканталът е естествено вещество, което има същите фармакологични свойства като лекарството ибупрофен и предотвратява възпалението. Благодарение на тази си функция той може да бъде полезен и при ревматоиден артрит, който се определя като възпаление на ставите.

3. Подобрява настроението

Здравословното хранене включва много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, мазна риба и зехтин. Като част от такава диета зехтинът също играе роля за намаляване на депресията.

4. Подобрява мозъчната функция

Проучване от 2015 г. установява, че средиземноморската диета, допълнена със зехтин или ядки като лешници и орехи, в по-напреднала възраст спомага за подобряване на когнитивната или познавателната функция на мозъка. Поради това той може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

5. Осигурява защита срещу хронични заболявания

Някои изследвания сочат, че зехтинът и високото съдържание на полифеноли в него може да имат защитен ефект срещу диабет тип 2 и някои видове рак. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания за получаване на окончателни резултати.

Може ли всеки да използва зехтин?

Нациите, на чиято трапеза не липсва зехтин, са едни от най-здравите хора в света.
Въпреки това има редки случаи на алергии, причинени от полени от маслиново дърво, а не от зехтин.

Тъй като зехтинът е висококалоричен, той трябва да се консумира умерено. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net