Доматите пазят от тромбози

16-02-2022

Епидемията от коронавирус, която бушува по света за втора поредна година, е причина повечето хора, които са се заразили да страдат от сгъстяване на кръвта. При някои от тях съществува повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на това страдание – те помагат за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбози. До това заключение стигат шотландски изследователи.

Пълнозърнестите храни намаляват риска от развитието на сърдечни заболявания

Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди.

Омега-3 мастните киселини може да помогнат срещу депресия

Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.

Препоръчва се доматите да се консумират както пресни, така и термично обработени. Струва си да се отбележи, че в резултат на това ползите от тях за здравето ни само ще се увеличат.

Райската ябълка помага за възстановяване след прекарани вирусни инфекции

'След две минути варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава. Така най-голямо е количеството му в доматеното пюре - до 1500 милиграма на килограм', обяснява диетологът Оксана Видря в интервю за '161.ru'. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net