Проблеми с щитовидната жлеза и кръвното способстват стареенето на мозъка

01-02-2022

Стареенето на човешкия мозък е неизбежен процес, който понякога може да доведе до болестта на Алцхаймер или други видове деменция. Физическата активност остава основен фактор, който помага на мозъка ви да се чувства по-добре, когато сте над 60 години.

Времето лети и тези, които сега са на 20 и 30 години, един ден могат да осъзнаят, че не могат да си спомнят името на човека, когото току-що са срещнали. Това е така, защото функциите на човешкия мозък отслабват с напредването на възрастта - естествен, но не толкова радостен процес, който може да бъде частично преодолян с помощта на тези прости съвети:

Опитайте се да останете физически активни

Проучванията показват, че физическата активност може да подобри мисленето, да намали риска от депресия и тревожност и да ви помогне да спите по-добре.
Без съмнение редовните физически упражнения са от полза за мозъчните ви клетки, но забравете да правите тренировки в замърсени райони, като например натоварени магистрали - нещо, за което учените предупреждават, че може да увреди мозъчните неврони.

Поддържайте здравословно ниво на кръвното налягане

Милиони хора по света имат високо кръвно налягане и то невинаги се отнася за хората над 60 години. Затова приемете този съвет от учените, които смятат, че медикаментите за високо кръвно налягане значително намаляват шансовете ви за когнитивен срив.

Джил Ливингстън, професор по психиатрия на възрастните хора в Университетския колеж в Лондон, предупреждава, че при хората с нелекувано високо кръвно налягане 'се наблюдава по-голямо изтъняване на самата мозъчна тъкан, което намалява когнитивния резерв - това е способността на мозъка да функционира добре, ако не е увреден'.

Включете червени и жълти чушки в храненето си

Това е полезно за вашите глиални клетки, които от своя страна играят важна роля в редица мозъчни функции. Хроничното възпаление на тези клетки може да доведе до редица проблеми, вариращи от депресия до деменция.

Достатъчно сън

Проучванията показват, че все повече хора признават, че спят по-малко от препоръчителното количество, което се отразява неблагоприятно на когнитивните функции на мозъка.

От друга страна, някои се нуждаят само от 4 или 5 часа сън, за да се чувстват добре, но като цяло, според изследователите, получаването на 7 до 9 часа сън е от съществено значение за човешкия мозък.

Отказване от тютюнопушенето (само за пушачи)

Разбира се, това зависи от вас и не забравяйте, че отказът от цигарите може да помогне за поддържане на здравето на мозъка, като последните изследвания показват, че пушенето значително ускорява стареенето на мозъка.

Контролирайте щитовидната си жлеза

Проблемът се отнася до недостатъчно активната щитовидна жлеза, което може да доведе до отслабване на паметта и влошаване на когнитивните способности, тъй като хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за мозъчната функция.

Стивън Шалет, почетен професор по ендокринология в болница 'Кристи' в Манчестър, предупреждава, че 'недостигът на хормони на щитовидната жлеза, дори и с кратка продължителност, може да доведе до необратимо увреждане на мозъка, чиито последици зависят не само от тежестта, но и от конкретния момент на поява и продължителността на недостига'. Според професора: 'Ако имате симптоми на летаргия или необяснимо наддаване на тегло, особено ако сте жена на възраст между 40 и 50 години, изследвайте щитовидната си жлеза'. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net