Зехтинът намалява риска от рак

11-01-2022

Зехтинът намалява риска от рак със 17% - това установява Американският колеж по кардиология след мащабно проучване на над 100 хиляди души.

Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от смърт от различни форми на рак с около 17%, а също така намалява вероятността от смърт от сърдечни и съдови заболявания с 19%.

'Ние потвърдихме настоящите хранителни препоръки за зехтин и други ненаситени растителни мазнини. Освен това, нашите наблюдения показват, че лекарите трябва да съветват пациентите да заменят маслото и маргарина със зехтин, което ще подобри здравето им', каза старши научният сътрудник в Харвардския университет Марта Гуаш-Фере, цитирана от пресцентъра на Американския колеж по кардиология.

Пълнозърнестите храни намаляват риска от развитието на сърдечни заболявания

Учените стигнат до това заключение, след като проучват данните, събрани чрез два големи мониторингови проекта, като от три десетилетия следят промените в здравословното състояние на колегите си, както и промените в диетата, микрофлората и лошите им навици. В проучването е изследвано как консумацията на зехтин в храната влияе върху здравето на медицинските сестри и здравните работници и тяхната предразположеност към сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер и други здравословни проблеми, свързани със злоупотребата с мазни храни.

Доброволците, които консумират около седем грама зехтин на ден, имат 17% по-малко вероятност да умрат от различни форми на рак, а също и 18% по-малък шанс да умрат от заболявания на белите дробове и сърцето. По същия начин редовната консумация на зехтин намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания с 29%. 

Освен това лекарите установяват, че избягването на други източници на мазнини и замяната им със зехтин има също толкова благоприятен ефект върху здравето на доброволците. Замяната на десет грама масло, майонеза или маргарин с подобна маса зехтин или други растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт на доброволците с около 8-34%, в зависимост от вида на заместената мазнина. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net