Девет съвета за победа над сезонната тъга

12-10-2022

Ако виждате огромна промяна в настроението си всяка година, когато настъпи есента, вероятно имате сезонно афективно разстройство.

Макар че в някои случаи то може да е доста сериозно, за много хора е просто въпрос на коригиране на начина им на живот.
Диетата, излагането на слънце и нивата на активност са нещата, които трябва да промените, за да се почувствате по-добре.

Bright Side ви помага да победите сезонната тъга, като споделя девет полезни съвета:

Опитайте със светлотерапия у дома

Помислете колко добре се чувствате, когато слънчевата светлина гали кожата ви. Как можете да създадете същото усещане в собствения си дом? Всичко, от което се нуждаете, е настолна лампа, която осигурява 10 000 лукса (мерна единица за осветеност) излагане на светлина и много малко UV лъчи.

Това ще ви помогне да си създадете собствена светлинна терапия, която е най-ефективна сутрин и в продължение на 20 минути. Трябва да седнете в непосредствена близост до светлината, но не и да я гледате директно. Междувременно, можете да четете или да медитирате.

Ако това помага за повишаване на настроението ви, може да го правите през цялата година. Ако обаче забележите зачервяване или сърбеж по кожата, по-добре се консултирайте с лекар.
Излезте на разходка рано сутрин

Събуждането сутрин може да не е лесно или приятно за вас, но ако се разходите, не само енергийните ви нива ще се повишат, но и цялото ви тяло и ум ще се освежат и заредят с енергия, а това ще даде тон и на останалата част от деня.

Освен това е научно доказано, че разходката всяка сутрин подобрява мозъчната функция, защото увеличава притока на кръв, а това е свързано с по-силна памет, по-добра концентрация и способност за ефективно решаване на проблеми.

Станете доброволец или направете нещо хубаво за някой друг

Това е нещо, което не само ще ви помогне да преодолеете сезонната си тъга, но и ще поддържа стреса ви под контрол в дългосрочен план. Както установява проучване, колкото повече пари харчат хората за себе си, толкова повече се срамуват и нивата на кортизол се повишават. Така че щедростта не означава само да бъдеш добър, но и да останеш здрав.

Освен това, всеки път, когато направим добро дело, в мозъка ни се отделят куп ендорфини, чувстваме се доволни от себе си и изпитваме голямо чувство на благодарност за нещата, които имаме и решаваме да споделим с другите.

Движете се колкото можете повече по какъвто и да е начин

Добавянето на движение и упражнения към ежедневието ви трябва да е приоритет за вас, ако се борите със сезонната тъга. Независимо дали става въпрос за вдигане на тежести, бягане или извършване на друга дейност, събуждането на тялото ви ще помогне на мозъка също да остане активен.

Можете да правите някои от тези активности с вашите приятели, партньор или дори децата ви. Ще видите, че нивата на стрес и гняв ще намалеят и няма да се чувствате толкова сами колкото преди.

Използвайте нощната лампа като будилник

Вместо този досаден будилник да звъни всяка сутрин, можете да изберете друг вариант за събуждане. Включената лампа ще освети стаята подобно на слънчевата светлина, което ще помогне на тялото и мозъка ви да се събудят естествено, вместо да бъдат брутално стресирани от будилник.

Можете да изберете часа, в който алармата да започне 'да свети', в зависимост от това колко време е нужно на тялото ви да се събуди. Начинът, по който тези устройства работят, е като помагат на телесната температура и нивата на кортизол да се повишат. И въпреки че кортизолът е хормон на стреса, по-високите му нива сутрин са нещо добро.

Планирайте малко бягство

Ако знаете, че есента и зимата не са добри периоди за вас, може да планирате пътуване. Изберете слънчево през цялата година място с по-дълги дни от нощите. Не се претоварвайте с твърде много дейности и вместо това изберете прости неща, които ще движат тялото ви.

Ефектите, които такова пътуване ще има върху душата ви, ще продължат със седмици, през които ще се чувствате по-щастливи и енергични. Вашият дом ще ви се струва красив, независимо от трудностите и времето навън. Не забравяйте, че не става въпрос за това къде живеем, а как се отнасяме към всяка възникнала ситуация.

Опитайте със смехотерапия

Може да сте голям фен на криминалните сериали, но те ви влияят негативно, просто защото не ви предлагат много смях. Да се смеете колкото е възможно повече, докато сте у дома, може да успокои цялото напрежение, което чувствате, и да подобри настроението ви в дългосрочен план. Не само това - може да успее да повиши и самочувствието ви.

Открийте филми, телевизионни предавания, снимки и други неща, които ви се струват смешни. Можете да посетите и комедиен клуб. Можете също така да опитате да се смеете над собствения си живот и да не приемате нещата изключително сериозно, когато не са толкова важни.

Променете диетата си

Много хора хапват сладки, богати на въглехидрати закуски, които ги накарат да се чувстват по-добре през студените зимни дни. Въпреки това ефектът от тези продукти бързо изчезва и следва спад. Това, което трябва да направите, е да потърсите храни, съдържащи витамин D, известен още като „витамин на слънцето“.

Освен това храните, богати на омега 3 мастни киселини, постните протеини, горските плодове и черният шоколад могат да подобрят настроението ви с течение на времето. Просто трябва да ги добавяте към диетата си, за да дадете на тялото си шанс да се почувства по-добре.

Намалете времето пред екрана

Колкото повече време сте на закрито, толкова повече стоите пред екрана. Първото нещо, което трябва да направите, е да зададете ограничение на времето, което прекарвате в компанията на своите устройства. Вместо това можете да се разхождате, да медитирате или да се срещате с приятели.

Тази малка промяна ще помогне изключително много на психичното ви здраве и ще намали нивата на стрес и тъга.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net