Магнезият е жизненоважен за организма през есента

12-10-2021

Магнезият е елементът в организма, липсата на който е най-критична за имунитета по време на есенните настинки, каза главният лекар на клиника „Римарита“, кандидатът на медицинските науки и диетолог Римма Мойсенко.

Според нея магнезият се откроява сред най-важните елементи за хората, като обслужва повече от 300 химични реакции в организма.

'Ако има ниско ниво на магнезий, работата на щитовидната жлеза, която е отговорна за имунния отговор, ще 'накуцва', а производството на кортизол (хормонът, който стимулира имунната система) и адреналин ще се влоши“, обясни кандидатът на медицинските науки.

През есента, по време на разпространението на сезонните инфекции, магнезият става незаменим. Особено ако отминалото лято е било горещо.

'Когато има високи температури през лятото, много магнезий се губи по време на изпотяване. Тези загуби на магнезий водят до нисък имунен отговор, когато дойде есента и започне периодът на заболяванията', предупреди лекарят. 

Недостатъчното количество магнезий, продължи диетологът, има и други негативни последици. Междуклетъчното пространство ще се изпълва с излишна течност, което води до подуване, наднормено тегло и целулит.

'Също така киселата среда ще надделее над алкалната, което означава, че ще бъде осигурен активен растеж на условно патогенна флора', добави Римма Мойсенко.

Освен това дефицитът на магнезий в организма води до бърза умора и повишена нервност.

Можете точно да определите нивото на магнезий в организма чрез кръвен тест.

Има различни начини да се повиши нивото на магнезий в организма, продължи Рима Мойсенко.

За целта трябва да обърнете специално внимание на храни, съдържащи този елемент. Има и различни магнезиеви добавки и магнезиеви соли за вана. 




Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net