Новият коронавирус може да предизвика импотентност

17-05-2021

Американски лекари допускат, че новият коронавирус ограничава мъжката потентност и това е още един аргумент в подкрепа на имунизирането срещу COVID-19, съобщи електронното издание 'МедикълЕкспрес'.

Коронавирусната инфекция уврежда кръвоносните съдове, включително и тези, които кръвоснабдяват мъжкия полов орган.

Изследвания под електронен микроскоп са установили частици от новия коронавирус в проби от тъканта на пениса на двама пациенти, прекарали COVID-19 и развили импотентност след инфекцията, която ги порази 6-8 месеца преди изследването.

Последващи изследвания установили увреждане в кръвоносните съдове на половите органи на пациентите в сравнение с други двама мъже с еректилна дисфункция, които не са боледували от Ковид-19, съобщиха авторите на изследването в публикация в сп. 'Уърлд джърнъл ъв менс хелт'.

'Установихме, че вирусът засяга съдовете, които кръвоснабдяват пениса и причинява еректилна дисфункция', каза старши изследователят д-р Ранджит Рамасами, директор на програмата по репродуктивна урология в медицинското училище 'Милър' на университета на Маями. 'Кръвоносните съдове са с увредена функция и не са в състояние да доставят достатъчно кръв за ерекция'.

Рамасами прави сравнение с увреждането на белите дробове, бъбреците и мозъка при пациенти с COVID-19.

'Смятаме, че пенисът се засяга по същия начин. Не смятаме, че това е временен ефект, той може да е постоянен', каза Рамасами.

Единият от двамата пациенти от проучването прекарал тежък COVID-19 и бил две седмици в болница, като не страда от хронични заболявания. Другият пациент преболедувал COVID-19 сравнително леко, но получил запушване на артерии и високо кръвно налягане след заразяването с новия коронавирус.

Има основания да се смята, че COVID-19 би засегнал мъжете по този начин, като се вземе предвид способността му да възпалява и уврежда кръвоносните съдове, каза д-р Аш Теуари, който ръководи катедрата по урология в медицинско училище 'Айкан' в Маунт Синай, Ню Йорк. Той обаче съветва мъжете да не изпадат в паника, преди да са направени още задълбочени изследвания по темата. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net