Употребата на марихуана вреди на зрението

25-04-2021

Учени от университета в Гранада установиха, че употребата на марихуана засяга неблагоприятно ключови функции на зрението, пише в. 'Дейли мейл'.

Около 90 % от пушещите канабис твърдят, че това не им се е отразило на очите. Но ново проучване доказва точно обратното - при тях леката дрога предизвиква намаляване на остротата на зрението, фокусирането и чувствителността към контрасти.

Освен това се нарушава и триизмерното им възприятие - стереопсиса. Учените провели експерименти с 31 потребители на марихуана в Испания. От тях 20 били мъже и 11 жени, на възраст между 19 и 43 години.

Участниците били подложени на визуални тестове преди и след употреба на мекия наркотик. Оказало се, че той се отразява неблагоприятно на визуалните им възприятия, въпреки че 30 % от участниците твърдели, че при тях не е настъпила промяна, а 65 процента че тя е била слаба.

Но според учените в най-силна степен марихуаната засяга контрастната чувствителност на окото. Това трябва да се вземе предвид при шофиране под въздействието на дрогата или при изпълнение на задачи от всекидневието.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net