Няколко лесни стъпки да откажем от захарта

05-12-2020

Наричат захарта белият убиец. Все по-често обръщаме внимание на това как подслаждаме кафето или чая си, търсим здравословни заместители на захарта, които да включим при приготвянето на сладкишите.

Доказано е, че консумацията на захар под всякаква форма влияе отрицателно на чувството ни за глад, върху нашето настроение и енергийни нива. Консумирането на захар е причина за натрупването на излишни мазнини в тялото, както и за появата на редица възпалителни процеси предвестници на заболявания като сърдечни проблеми, диабет и дори рак.

С няколко лесни стъпки, в рамките на няколко дни, можем да намалим значително консумацията на захар и захарни изделия и да бъдем винаги в добра форма и здраве.

Консумирайте храни, богати на полезни протеини, мазнини и фибри

Това ще помогне да се усещате за дълги часове сити. Опитайте се да ги включите във всяко хранене и се уверете, че най-малко ¼ от вашето дневно меню се състои от протеини и полезни мазнини.

Научно доказано е, че естествените наситени мазнини спомагат за намаляването на нивата на лошия холестерол в организма. Затова хапвайте повече яйца, сурови ядки, авокадо, зехтин, хумус, риба, пиле.

Ограничете хляба и тестените изделия, наблегнете на зеленчуците

За да бъдем здрави и в добра форма в две от храненията ни за деня трябва да присъстват пресните зеленчуци или такива, които са приготвени на пара. Тестените храни и хлябът, направен от бяло брашно, повишават нивата на кръвната захар.

Те носят краткотрайна ситост, а често след консумацията им се чувствате два пъти по-гладни и уморени. Организмът ни отделя по-високи количества инсулин и така, вместо да бъдат изразходвани в енергия, те се натрупват като излишни мазнини.

Зеленчуците са богати на сложни въглехидрати и за тяхното усвояване от организма е необходимо по-дълго време. Хапвайте всички зеленчуци, които са ви любими и особено всички видове зеле и рукола. Не забравяйте да консумирате по една-две малки филийки на ден пълнозърнест хляб.

Приемайте кисели храни

Киселите храни и напитки могат чудесно да изместят глада ви за нещо сладко. Когато ви се прииска някое от любимите ви лакомства, заменете го с цитрусови плодове, кисели краставички.

Изберете черния шоколад

Тъмният шоколад с 80-90% съдържание на какао е чудесен заместител на обикновения, както и на всички други любими десерти. Консумацията му спомага за отделянето на ендорфини, без да предизвиква повишаване на нивата на кръвната захар в организма.

И не на последно място пийте много вода. Тя създава усещане за ситост, подобрява метаболизма. Не забравяйте и за билковите чайове, а ако сте любители на плодовите сокове, най-добре е да ги приготвяте сами от пресни плодове, а не да купувате тези, които са с добавени оцветители и захари.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net