Следобедната дрямка може да е опасна

08-10-2020

Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия организъм. Така например следобедната дрямка не трябва да трае повече от 40 минути. В противен случай нашият 'вътрешен часовник' и цикълът на съня може да бъдат нарушени.

Човекът е биологично 'програмиран' да спи през по-голямата част от нощта и да почива веднъж за малко в рамките на деня. Температурата на нашето тяло спада най-много в интервала между 13:00 и 15:00 часа, затова през тези часове се чувстваме най-сънливи.

Пет храни, които не са полезни за закуска

Според учените следобедният сън не е напълно безопасен. Ново проучване показва, че ако човек спи следобед повече от 40 минути, се увеличава рискът от физически разстройства.

5 неща, които са по-вредни от цигарите

Изследването обхваща 300 000 души, а резултатите показват връзка между следобедната дрямка и развитието на т.нар. метаболитен синдром, който включва наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол. Проучването е представено на годишната конференция на Американския колеж по кардиология, съобщава МИА.

5 причини да не заспиваме ядосани

Според данните по време на сън с продължителност над 40 минути през деня тялото 'мисли', че е в състояние на дълбок сън, което се отразява сериозно на метаболизма. Това е причината след подобно спане човек да се чувства дори по-изморен, отколкото е бил преди това. Разковничето е да не се прекалява със спането.

Само две минути спорт дневно подобряват паметта

Хора, които спят най-много половин час през деня, се чувстват по-бодри, отпочинали, свежи и в добра кондиция. При по-дълбок сън мозъкът преминава във фаза на 'бавни вълни', след което човек винаги се чувства по-изморен и дезориентиран.

 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net