В кои случаи безсънието може да бъде полезно

30-08-2020

Намаляването на броя на часовете за сън може да помогне да се намерят нестандартни решения на някои житейски проблеми, каза пред радио „Спутник“ клиничният психолог Лусия Сулейманова. Лишаването от сън е ефективен начин за активиране на мозъка, който търси изход от труда ситуация, каза тя, но тази техника трябва да се прилага внимателно.

Липсата на сън въвежда човешкото тяло в състояние на стрес, което може да бъде полезно използвано в работата или да се намери изход от проблемните ситуации. Луция Сюлейманова уверява, че в такива моменти мозъкът работи най-активно и в главата ни може да се роди творческо решение на големи проблеми.

Двойките, които спят в отделни легла имат по-добра връзка

'При остър стрес сънят се потиска. Има изследвания, които показват, че липсата на сън активира организма, провокира и тревожност и творческа активност. В това състояние ние започваме активно да търсим решения на проблеми и често ги откриваме с лекота. Това активира предприемаческата дейност, тоест търсенето на нестандартни и креативни решения”, обясни клиничният психолог.

Колко часа трябва да спим, за да се предпазим от сърдечен пристъп?

Основното ограничение на този начин за ускоряване на мозъчната дейност е времето. Човек може да спи само по няколко часа на денонощие през целия си живот, но творческото активиране на мозъка не е често явление.

Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата

'Трябва да вземем предвид един много важен момент - безсънието активира състоянието на остър стрес. Ако продължи много дълго време, той може да се превърне в хроничен стрес. В тази ситуация няма да можем да поддържаме и управляваме онези проекти, които вече сме успели да организираме“, предупреди Сулейманова.

Прост ритуал за зареждане с енергия сутрин

Сънят се счита за здравословен за повечето хора, ако е с продължителност до 8 часа в денонощието. Намаляване на това количество за активиране на мозъка е възможно, но след това задължително трябва да минем в режим на възстановяване на мозъка чрез почивка. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net