Собствениците на кучета живеят по-дълго

09-10-2019

Собствениците на кучета живеят по-дълго, показват две нови изследвания, цитирани от в. 'Дейли мейл'.

Рискът за възрастните хора, които живеят сами, да умрат е с една трета по-малък, ако имат рунтав приятел, твърдят шведски учени. Самотата е враг на възрастните хора, като не само им пречи да са щастливи, но често увеличава риска от смърт или хронична болест.

Американската асоциация за сърдечно здраве поясни в съпътстващо изявление, че макар и резултатите да не доказват точно, че кучетата допринасят за по-доброто здраве на стопаните си, има доста надеждни данни, че те са полезни за възрастните хора.

Рискът от смърт по каквато и да е причина е по-нисък за собствениците на кучета. Вероятността те да умрат от инфаркт е с 65% по-малка, а от инсулт - с 31%. Такива хора имат по-голям шанс да живеят по-дълго след сърдечносъдов инцидент от тези, които са в един дом с партньор или деца.

За новите две изследвания учените са прегледали данните за всички на възраст от 40 до 85 години, хоспитализирани заради инфаркт или инсулт от 2001 г. до 2012 г. Пет процента от преживелите инсулт имали кучета. Рискът от смърт за тях се оказал с 27% по-малък. При наличие на съпруг или деца в дома рискът от смърт намалявал само с 12%. За преживелите инфаркт рискът от смърт намалявал с 33% , ако се прибирали при куче, и само с 15%, ако у дома ги чакал партньор или деца.

Собствениците на кучета са с по-здрави сърца

Във второто изследване учени от университета в Торонто са разгледали данни за повече от 3,8 милиона души, обхванати в 10 предишни изследвания. Резултатите им показват още по-голяма полза от кучето в къщи.

Хората с кучета с 24% по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина, с 65% по-нисък риск от смърт след инфаркт и 31% по-малка вероятност да умрат заради сърдечносъдово заболяване.

Това никак не е чудно, като се има предвид установеното от други изследвания, че хората с кучета с по-нисък холестерол и кръвно налягане и заради любимеца си най-редовно излизат на разходка.

Кучетата трябва да се разхождат от 30 минути до два часа дневно. Това е значително повече от препоръчваните за хората 150 минути седмично.

Ползата от кучетата обаче не е само физическа, те допринасят и за психичното здраве на човека. Около 40% от възрастните американци споделят, че се чувстват изолирани или самотни. Кучето разсейва тези тревоги.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net