Храните с магнезий помагат за здравия сън

16-04-2016

Черният шоколад помага за здрав сън, защото съдържа магнезий - минерал, който е много важен за правилното функциониране на биологичния часовник.
Малко хора осъзнават колко важен е магнезият за почти всички функции и тъкани в човешкото тяло. Той поддържа имунната система, предотвратява някои видове рак, намалява опасността от инфаркт.

Учени от университетите на Единбург и Кембридж установиха, че той е свързан и с биологичния часовник, който определя заспиването и събуждането, освобождаването на хормони, регулира телесната температура. Техните експерименти показаха, че магнезият контролира и времето, когато се включват различните функции и колко ефикасно го правят.

Учените са работили с трите основни вида биологични организми - човешки клетки, водорасли и гъби. И в трите нивата на магнезия се покачват и спадат в ежедневен цикъл. Молекулярният анализ показа, че това колебание е ключово важно за поддържане на биологичния ритъм на клетките.

Той е много важен и за метаболизма и определя колко бързо клетките преобразуват храните в енергия, допълват от БТА. Богати на магнезий са също листните зеленчуци, ядките, рибата, бобовите култури, пълнозърнестите храни, авокадото, киселото мляко, бананите, сушените плодове. Резултатите от изследването са публикувани в сп. 'Нейчър'.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net