Публикуват нов роман за Джеймс Бонд, специално за коронацията на крал Чарлз Трети

05-05-2023

Нов роман за Джеймс Бонд се очаква да излезе в Обединеното кралство днес. Публикуването на книгата, озаглавена 'На тайните служби на Негово Величество', е съобразено с коронацията на крал Чарлз III, която ще се състои на 6 май. Според „Variety“ издателството на Иън Флеминг е поръчало книгата на Чарли Хигсън, автор на поредицата за младия Бонд. Историята се върти около церемонията, като сюжетът отвежда Бонд в наши дни. Агент 007 ще трябва да осуети опит за прекъсване на коронацията. Всички хонорари от продажбата на книгата ще отидат за Националната фондация за грамотност - независима благотворителна организация, работеща с училища и деца в неравностойно положение.

Джеймс Бонд е успешна марка, така че романът ще се продава добре при всички случаи, каза литературният коментатор Константин Милчин.
'Бондиана' първоначално е написана от Иън Флеминг и книгите са успешни, но не са сравними с успеха на филмовата поредица. Има поне един проект, в който организация на наследниците на Флеминг поръчва на писателя Антъни Хоровиц да продължи историята на агента от тайните служби. Така Хоровиц написва продължение на историите за Шерлок Холмс, поръчани от организацията на наследниците на Артър Конан Дойл. През зимата на 2022 г. е публикуван сборник с разкази за Холмс, написани от Хоровиц.

Що се отнася до новия автор, Чарли Хигсън е създател на поредица от книги за младия Бонд. „Джеймс Бонд е един от най-колоритните персонажи на XX век, логично е всяка нова епоха да го съживява по нов начин. Дали сюжетната линия за Бонд ще бъде успешна по отношение на книгата? Мисля, че всичко, върху което е написан Джеймс Бонд, е доста успешно. Тук се намесва мащабът на марката', каза Хоровиц.

Можем ли да очакваме издаването на романа да бъде последвано от филм? Филмовият експерт Даниел Ротщайн смята, че предвид целите, които преследват създателите на новата книга, това е малко вероятно: 'Издаването на книгите за Джеймс Бонд от доста време насам не е свързано с филмовата поредица. Само част от филмите за Бонд са базирани на романите на Флеминг. По принцип, колкото повече се отдалечаваме от оригиналните първи филми, толкова повече се отдалечаваме от книгите и често сценаристите просто вземат заглавието и някои съвсем отделни елементи. Тук няма пряка връзка, няма паралел, не мисля, че трябва сериозно да търсите някакви връзки с перспективата за нов филм, няма нищо специфично в този конкретен роман, свързан с коронацията'. Това е маркетингова история, написана много бързо на коляно, навреме за едно важно събитие във Великобритания.'

По-рано медиите съобщиха, че издателството „Ian Fleming Publications“, което притежава правата върху романите на британския писател Иън Флеминг за шпионина Джеймс Бонд, ще направи промени в текста на книгите на автора, за да не 'нарани чувствата на съвременната аудитория'. По-специално се говори за обидни расови определения в шпионските романи. Според компанията още тази пролет няколко книги - от 'Казино Роял' до сборника 'Октопуси' - ще бъдат преиздадени. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net