Отбелязваме Часът на Земята

25-03-2023

Часът на Земята е една от най-голямата природозащитна инициатива в света.

Провежда се винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. Тази година Часът на Земята е днес, 26 март.

В 20:30 ч. милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата и да напомнят, че малки всекидневни жестове могат да спасят много ресурси.

В рамките на световната кампания 'Часът на Земята' природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена 'Общ дом. Общо бъдеще'.

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни.

По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Рисът е една легенда в горското ни царство


Някога рисът е бил ключов вид по нашите географски ширини, т.е. оказвал е голямо влияние върху екосистемата, контролирайки доминирането на други видове. Той се счита за изчезнал от България от 1941 година, когато е убит последният официално регистриран балкански рис в у нас.

'През 2008 година фотокапан регистрира млад мъжки рис в планината Осогово, което се смята за реално доказателство за присъствие на рис в България. Но дали ще създадем условия за развитието на популацията му, зависи само от нас', разказва Александър Дуцов, старши експерт в програма 'Опазване на видове' във WWF . 

Не по-малко тревожна е ситуацията с критично застрашените дунавски динозаври – есетрите 

Долното течение на реката, на границата между България и Румъния, е дом на последните, размножаващи се в естествена среда, есетрови популации в Европейския съюз. Оцелели през последните 200 милиона години, сега те са изправени пред редица заплахи, които блокират миграционните им маршрути и унищожават местата за хвърляне на хайвер. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net