$50 млн. стартова цена за цигулка с изрисувани сърп и чук от Фрида Кало за Лев Троцки

25-10-2022

Цигулка на Фрида Кало, на която мексиканската художничка изобразява сърп и чук с пеперуди и след това подарява на Лев Троцки, е оценена от експерти на рекордните 50 милиона долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикация във в. 'Мундо'.

Инструментът с надпис 'Човек без родина е като стара цигулка без струни. Надявам се скоро да намериш дома си' е подарена на Троцки през 1938 г. От 1937 г. той живее в Мексико и поддържа връзка със семейство Кало.

Според изданието цигулката със стартова цена от 50 милиона долара скоро ще бъде обявена на търг.

Хавиер Гайего, представител на компанията Gallego y Sanchez Rollon Asociados, която извършва експертизи на произведения на изкуството, казва, че 'подобна оценка е напълно оправдана, като се има предвид, че Фрида Кало не е създала толкова много произведения'.

'През ноември 2021 г. нейният автопортрет беше продаден в Ню Йорк за 34 милиона долара, а това беше малко платно, така че надписаната цигулка ще остане в историята', смята Гайего.

Фрида Кало (1907-1954) е известна с автопортретите си, сред които 'Автопортрет с посвещение на Лев Троцки', 'Корени', 'Две Фриди'. Мексиканката е в списъка на най-авторитетните художнички на 20-и век. Ексцентричната личност на Кало намира отражение в литературни и кинематографични творби, а за живота й са заснети документални и игрални филми.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net