Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията

05-09-2022

Приматите прекарват много повече време в почивка и самота, когато зоологическите градини и сафари парковете са затворени през първата година на пандемията от COVID-19, съобщава ДПА. 

Освен това нараства сексуалната активност на животните, поведението им става доминантно, а апетитът намалява. 

Според научните наблюдения поведението на шимпанзетата, горилите и бабуините се променя отново след връщането на посетителите в зоопарковете.

Шимпанзетата и горилите започват да прекарват все по-малко време сами, а горилите намаляват времето си за почивка. Животните започват да ядат повече в сравнение с времето, когато зоопарковете са били затворени. Приматите в сафари парковете се приближават до автомобилите на посетителите.

Според д-р Саманта Уорд, зоолог към Университета в Нотингам, приматите са сред най-интелигентните животински видове в зоологическите градини и тяхната връзка с посетителите е комплексна. „Като следствие от затварянето имаме уникална възможност да проучим как хората влияят на поведението на животните.“

Всеки вид човекоподобни маймуни и дори всяко отделно животно реагира по различен начин. Трудно е и да се определи доколко промените в поведението са позитивни или негативни. Горилите и шимпанзетата бонобо се усамотяват по-малко в присъствието на хората, което може да се разглежда като позитивен ефект. От друга страна, липсата на достатъчно време за почивка на горилите може да бъде определено и като раздразнение от присъствието на хората. 

Наблюдаваните промени и реакцията към затварянето хвърлят светлина към проблема с адаптацията на видовете в зоопарковете. Научните наблюдения са събрани между април 2020 г. и септември 2020 г., както и между ноември и януари 2021 г. и обхващат множество периоди на отваряне и затваряне на парковете по време на пандемията от новия коронавирус.  

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2023 Tvoia.Net