Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от богатството си

15-07-2022

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от огромното си състояние и накрая ще изпадне от списъка на най-богатите хора в света.

По-рано Гейтс обяви, че ще дари 20 милиарда долара на фондацията 'Бил и Мелинда Гейтс', тъй като има 'задължение' да върне богатството си на обществото, съобщава Би Би Си. 
Четвъртият най-богат човек в света обяви и през 2010 г., че ще дари всички пари за благотворителност, но се оказа, че печели по-бързо, отколкото харчи и оттогава богатството му се удвои.

Според списание „Форбс“ състоянието на Гейтс сега е 118 милиарда долара, но ще падне под 100 милиарда долара, когато той изплати парите на фондацията, която основа през 2000 г. с тогавашната си съпруга.

Гейтс обяви вчера, че фондацията ще разполага с 6 милиарда долара тази година, но ще може да похарчи 9 милиарда през 2026 г., за да помогне в борбата с пандемията, изменението на климата и кризата в Украйна.

„Планът ми е в бъдеще да прехвърля почти всички пари, които имам, на фондацията и в крайна сметка вече да не съм в списъка на най-богатите хора. Моят ангажимент е да върна ресурсите в обществото, за да намаля страданието на хората и да подобря условията на живот“, каза Гейтс.

Фондация Гейтс работи в много страни и сегашната ѝ цел е да изкорени болести като маларията, да подобри образователните условия и да осигури питейна вода.

От създаването си фондацията е получила 39 милиарда долара от Гейтс, а Уорън Бъфет, който е платил 35,7 милиарда долара, също е основен дарител. Гейтс е най-големият частен донор на Световната здравна организация и вторият най-голям донор като цяло след Съединените щати. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net