Финландия за пети път бе обявена за най-щастливата страна на света

18-03-2022

Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за щастието за пета поредна година, съобщиха Си Ен Ен и Юронюз.

Това е десетото издание на доклада, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания сред населението на близо 150 страни. България е на 85 място в класацията, а миналата година бе на 88-ма позиция.

От първото си издание Световният доклад за щастието се основава на две основни идеи - щастието или оценката на живота могат да се измерват чрез анкети за общественото мнение и авторите могат да посочат основните показатели на благосъстоянието, с които да обяснят как се извършва оценката на качеството на живот в различните страни. Очакванията са, че тази информация ще помогне за формулирането на политики в отделните страни, които да направят обществата по-щастливи. Инициативата използва данни от глобални изследвания, за да покаже как хората сами оценяват живота си.  

'Предишните доклади правеха преглед на връзките между доверието на хората в правителствата и институциите и щастието им. Резултатите показват, че обществата с високо ниво на доверие са по-щастливи и по-устойчиви пред широк спектър кризи', казват авторите в прессъобщение за доклада.

'Тазгодишният доклад се появява на фона на пандемията от COVID-19, която преобърна човешките животи по целия свят'.  'За 2021 г. установихме забележителен ръст в целия свят на три прояви на доброта, наблюдавани в световното проучване на 'Галъп'. Да помогнеш на непознат, да бъдеш доброволец и да правиш дарения - тези три действия през 2021 г. бележат силен ръст във всички части на света и достигат до близо 25 на сто над нивата за периода преди пандемията. Този възход на благотворителността, който е особено висок по отношение на помощта към непознати, е силно доказателство, че хората помагат на нуждаещите се, като в процеса се създава повече щастие за бенефициентите, добри примери за околните и по-добър живот за самите тях', коментира Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния доклад за щастието, цитиран от Юронюз.  

В класацията на страните от тазгодишното издание на доклада Финландия е начело, и то със значително по-висок общ резултат от останалите страни в първата десетица. Дания също запазва второто си място, а Исландия заема трета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в класацията. Челните десет места се допълват от Швейцария, Нидерлания, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия. Следващите пет страни са Австрия, Австралия, Ирландия, Германия и Канада, която бележи значителен спад от петото си място преди десет години. САЩ са на 16-то място, с три места нагоре в сравнение с миналата година, Великобритания и Чехия запазват позициите си от 2021 г. съответно на 17-то и 19-то място, следвани от Белгия (19) и Франция (20) - най-високият рейтинг на страната досега.

Преди България тази година отново е Непал (84), а след страната ни в класацията е Либия (86). През 2021 г. България бе класирана на 88-о място след Непал и преди Малдивите. 

В дъното на класацията са Замбия (137), Малави (138), Танзания (139), Сиера Леоне (140), Лесото (141), Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146). Авторите отбелязват, че всяка година Световният доклад на щастието обобщава данни от предишни три години, за да се постигне по-голяма точност. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net