Играчките на "Лего" стават свободни от полови предразсъдъци и стереотипи

12-10-2021

Компанията за детски играчки Lego се зарече да премахне половите стереотипи от играчките си, след като проучване разкри как момченцата се страхуват, че ще им се „подиграват“, ако си играят с играчки, предлагани като момичешки.

Известната датска фирма, най-големият производител на играчки в света, казва, че нейните продукти се използват предимно от млади момчета. Но сега компанията каза, че ще работи за премахване на всички полови белези от играчките си и ще се насочи към създаването на продукти, насочени и към двата пола.

Шефовете на фирмата за играчки от пластмасови тухли са обявили продукти като Lego Dots и Lego City Wildlife Rescue като крачка напред. Те казват, че компанията, която е увеличила продажбите си до 4,95 милиарда паунда миналата година, „работи усилено, за да направи Lego по-приобщаващо“.

Новината идва след доклад на Института „Джина Дейвис“, посветен на пола в медиите - създаден от носителката на „Оскар“, американската актриса, превърнала се в активистка Джина Дейвис – който установява, че 71% от анкетираните момчета се страхуват, че ще им се подиграват, ако си играят с това, което те описват като „играчки за момичета“.

По поръчка на Lego, докладът включва проучване сред почти 7 000 родители и деца на възраст от 6 до 14 години от Китай, Чехия, Япония, Полша, Русия, Великобритания и САЩ. Той установява, че родителите са склонни да насърчат синовете си да участват в спортни или научно-технологични, инженерни или математически дейности, докато на дъщерите по-често им се предлага да се обличат, танцуват или готвят.

Но други експерти твърдят, че докато момичетата вече са принудени да извършват повече „момчешки“ дейности, момчетата не са толкова насърчавани да участват в „момичешки“ дейности. Те казват, че в резултат на това момичетата развиват по-универсални умения, а момчетата пропускат умения като отглеждането.

Междувременно изследователи от Geena Davis Institute on Gender in Media установиха, че докато момичетата стават все по-уверени и желаят да се занимават с широк спектър от дейности, същото не важи за момчетата.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net